Ta vare på tennene

Titt inn i munnen på hunden

Munnhulen kan lett glemmes bort, men her kan problemer oppstå hos hunder. Det vanligste problemet er tannsten, løse tenner og dårlig ånde.

Hundeeiere tar oftest kontakt når de merker at hunden får veldig dårlig ånde. Det er ikke bare gamle hunder som kan ha tannproblemer. Mange hunder får problemer allerede når de er 2-3 år gamle. Kikk regelmessig i hundens munn så du kan oppdage eventuelle problemer på et tidlig stadium.

Tannbørsting

Start med å børste tenner når hunden er en liten valp. På denne måten venner du valpen til at du holder på i munnen. Begynn i liten skala med å børste de tennene som er lett å komme til. De fleste hunder forsøker å komme seg unna, men vær bestemt og gi mye ros. Når hunden er vant til at du børster tennene kan dette gjøres mer regelmessig.

Tannsten

Regelmessig tannbørsting er en god måte å forebygge tannsten. Å tygge på ting er også bra for å holde tannsten borte, for eksempel tørrfôr og tyggeben. Ikke gi hunden ting som kan gå i stykker og som hunden kan skade seg på.

Hunder har ofte en favorittside som de tygger mer med, og som derfor får mindre risiko for tannsten enn den andre siden. Ta derfor en kikk på begge sider i munnen så du ikke overser et problem.

Nye hjelpemidler

De siste årene har det kommet en del nye hjelpemidler. Det finnes blant annet spesialkonstruert hundemat som inneholder enzymer som skal forsterke munnhulens forsvar mot tannsten. Det finnes også ulike typer tannpasta og andre produkter. Rådfør deg med personalet på dyreklinikken om hva som passer til din hund.

BEST EFFEKT FOR GOD TANNHELSE

Kombiner flere tiltak for at hunden skal ha en god munnhygiene og for å forebygge tannsten:

  • Regelmessig tannbørsting
  • Tørt hundefôr
  • Passende margben å
    tygge på nå og da

Får hunden din tannsten uansett bør du få dette behandlet på et tidlig stadium.