Flått og flåttbeskyttelse

Den vanligste flåtten i Norge er skogflått (Ixodes ricinus). Flåtten finnes mange steder, men er spesielt plagsom på steder som er fuktige og skyggefulle med halvhøyt gress nært vann. Når flåtten biter spruter den inn et bedøvelsesmiddel som finnes i spyttet, dette gjør at man sjelden merker at flåtten biter.

Tiden flåtten sitter fast avhenger av hvilket utviklingsstadie den er i. Larvene kan suge blod i 3-5 dager, mens voksne hunner kan sitte på dyret og suge blod i opptil en uke eller mer.

Flåttsesong

Lengden på flåttsesongen varierer de ulike stedene i landet, men det er som regel verst i sommermånedene. Flått blir aktive allerede ved temperaturer over 5°C.

I områder med mye hjortedyr kan det være spesielt mye flått, så hunder som går tur eller jakthunder som oppholder seg i slike områder utsettes ofte for flått.

Sjekk pelsen for flått

Under flåttsesongen bør du regelmessig lete etter flått på hunden din. Om du finner en flått bør den fjernes med det samme. Bruk en flåttfjerner og dra den rett ut, unngå å vri den rundt.

Flåttbeskyttelse

Kontakt din veterinær for å finne det flåttmiddelet som passer din hund best. Veterinærer er i kontakt med mange hundeeiere og kan ofte mye om hva som kan passe best til din hund i det området du oppholder deg mest med hunden din.

FLÅTT I HJEMMET 


Ved å behandle din hund reduseres risikoen for at hunden drar med seg flått hjem. I utlandet finnes flere typer flått, blant annet husflått. Sørg for å behandle hunden skikkelig ved utenlandsreiser så du ikke fører med deg flått og andre parasitter!