Vaksinasjon beskytter

Ved å vaksinere hunden din får den beskyttelse mot flere alvorlige sykdommer og vaksinasjon forhindrer også at smitte spres til andre hunder. Alle hunder bør vaksineres mot valpesyke, parvo og smittsom leverbetennelse. Om valpen din kommer til å treffe mange andre hunder på hundeskole, kennel eller utstilling bør dere også vurdere om hunden skal vaksineres mot kennelhoste.

Du kan lese mer om kennelhoste på www.kennelhoste.com

Kort om valpesyke, parvo, smittsom leverbetennelse og kennelhoste

Om du skal reise med hunden utenlands kan det også være krav om at den skal vaksineres mot rabies før den kan returnere til Norge. Vaksinasjon mot leptospirose kan også være aktuelt. De fleste hunder i Danmark og sør for Danmark vaksineres rutinemessig mot leptospirose på grunn av smittepresset. Snakk gjerne med veterinæren om hva du bør passe på før utenlandsreiser med din hund.

Hunden skal være frisk ved vaksinasjonstidspunktet, og bør unngå hard trening og lignende de første dagene etter vaksinasjon.

Vaksinasjonstidspunkter

Det kan være passende å vaksinere valpen første gang mot valpesyke, parvo og smittsom leverbetennelse ved 8 ukers alder. Det er ofte rundt den tiden valpen skal flytte hjem til ny eier og møte nytt smittepress og sosialiseres i nytt miljø. Valpen din vil da ha en best mulig beskyttelse mot eventuell smitte den kan møte. Når valpen er 12 uker skal den revaksineres, og dette gjøres igjen når den er ett år gammel. Deretter holder det å vaksinere mot disse tre sykdommene hvert tredje år. For beskyttelse mot kennelhoste må man vaksinere årlig.

Før vaksinasjon

Hunden skal være frisk ved vaksinasjonstidspunktet. Innvollsorm og deres larver kan påvirke immunsystemet og kan føre til dårligere effekt av vaksinasjonen. Om valpen har fått sine ormekurer som normalt er det ikke nødvendig med en ekstra kur før vaksinasjon, men om valpen ikke er behandlet mot innvollsorm bør den få en behandling mot dette en uke før vaksinasjon om man mistenker en parasittinfeksjon.

Hva bør du tenke på etter vaksinasjon

Vaksiner består av smittestoff som er gjort for svake til å forårsake sykdom. Noen hunder kan reagere med hevelse på injeksjonsstedet, hevelse i hodet, munn eller ører. Dette og knuter i huden, kløe eller illebefinnende er tegn på overfølsomhetsreaksjoner etter vaksinasjonen. Symptom avtar ofte uten behandling innen ett døgn, men reaksjonen kan kreve behandling hos veterinær. Får din hund en sterk reaksjon, med noen av de ovennevnte symptomene, kontakt straks din veterinær.

Egne regler for vaksinasjon gjelder ved utenlandsreiser. Rådfør deg med veterinæren.