Blødning og bandasjering

Kuttsår

Blodige potespor på gulvet? Da har din hund sannsynligvis vært ute for en av de hyppigste skadene som rammer hunder, nemlig skjære/rivesår etter noe skarpt hunden har tråkket på.

Rengjør og undersøk såret

Om det finnes grus eller smuss i såret bør dette skylles bort med rent vann eller saltvannsoppløsning. Unngå bruk av desinfeksjonsmidler eller salve i ferske åpne sår. Om såret er dypt må det kanskje syes igjen. Kontakt veterinær for en vurdering.

Om blødningen er meget kraftig kan du stoppe blødningen ved å legge en potebandasje (se beskrivelse). Ved meget kraftig blødning kan det handle om en blødning fra en arterie og da skal alltid veterinær kontaktes.

SJEKKELISTE VED KUTTSKADER

  1. Rengjør såret for grus eller smuss med lunket vann.
  2. Inspisér såret og avgjør om det bør syes. Kontakt veterinær ved tvil.
  3. Legg evt. en potebandasje eller en trykkbandasje om blødningen er veldig kraftig.
  4. Hold hunden i ro, da stopper blødningen raskere.
  5. Dra til veterinæren om du ikke kan stoppe blødningen eller om såret er så stort at det bør syes.

LEGG EN POTEBANDASJE

  1. Skyll såret med lunkent vann om det er grus eller smuss i såret. Legg på et sterilt kompress på såret eller på den skadede kloen. Legg også tynne strenger med bomull mellom tærne (ikke glem ulvekloen). Bomullen legges for å unngå trykkskader og for ikke å irritere huden.
  2. Legg bomull runt hele poten. Legg enden av gassbindet på oversiden av poten og fortsett på undersiden av poten langs benet.
  3. Fortsett med å vikle gassbindet i 8-tallsform rundt om poten, så hele poten dekkes. Bandasjen skal være fast, men ikke for stram.
  4. Fest bandasjen med et klistrende plaster/teip, eller legg et lag med selvklebende forbinding utenpå.

TIPS

Tre en plastpose runt den bandasjerte poten om det regner. Posen kan holdes på plass med tape eller en strømpe utenpå. Poteforbindinger bør skiftes daglig om ikke veterinæren har gitt andre instruksjoner.