Stell av valper

Moren slikker valpene bak for å vaske bort urin og avføring. Dette er er svært viktig for valpene. Hvis moren ikke er i stand til det på grunn av f.eks. sykdom eller et stort valpekull, må man vaske valpene selv med en varm, fuktig vaskeklut. Det er lurt å notere ned om alle valpene regelmessig kvitter seg med urin og avføring, og blir vasket etterpå, så ingen blir glemt.

Det er også viktig å følge med på at moren holder valpene varme. Valpene er avhengig av høy temperatur de første ukene:

• mellom 29-32 grader første uke

• mellom 26-30 grader de neste par ukene

Det kan være vanskelig å holde så høy temperatur innendørs, det kan derfor være en god idé å henge opp en varmelampe.

Inntil valpene er 3-4 uker gamle spiser de normalt utelukkende melk fra moren. Hold øye med at alle valpene dier. Hvis de er vanskelige å se forskjell på kan de merkes med f.eks en liten dråpe neglelakk i forskellige farver i nakken. Det er også en god idé å veie valpene jevnlig, og følge med på at de følger sin vekstkurve. Hvis de følger kurven og legger på seg er det ingen grunn til å gi dem tilskudd. Hvis de derimot ikke legger på seg, og er unormalt urolige, kan man gi dem morsmelkserstatning til hund på flaske.

Når valpene blir 3-4 uker gamle begynner de å spise litt selv. I starten bør de ha tørrfôr som er oppbløtt eller få våtfôr/boksemat. Når de blir litt eldre kan de knuse små tørrfôrbiter selv.