Etter fødselen

Moren rengjør og stimulerer hver valp grundig til den puster normalt. Deretter kan hun gjerne slikke den ytterligere, samtidig som hun dytter litt på den. Valpen søker seg så til en spene og inntar sitt første måltid råmelk. Den første melken, råmelken, er svært viktig. Om moren er vaksinert inneholder råmelken antistoffer som beskytter valpene mot smitsomme sykdommer den første tiden. Når disse antistoffene fra moren ikke virker i valpen lenger er det på tide at valpen blir vaksiner. Dette er individuelt fra valpt til valp og avhenger blant annet av hvor mye råmelk de har fått i seg. Gjennomsnittlig varer disse passivt overførte antistoffene i valpene fra 8-12 uker, derfor er det vanlig å vaksinere valpen fra 8 ukers alder så man favner flest mulig og gir dem en god beskyttelse før de kommer i nye hjem.

Når valpene dier frigis det hormoner som stimulerer til ytterligere melkefrigivelse og sammentrekning av livmoren. Sammentrekningene hjelper til med å drive ut ytterligere valper og morkaker, og kan gjøre moren litt rastløs fram til siste valp er født. Hvis du er i tvil om det er flere valper igjen skal du kontakte veterinær.

Moren kan ha utflod fra kjønnsåpningen i 2-3 uker etter fødselen; mørkt i begynnelsen, deretter rødt og til slutt brunlig. Utfloden må ikke tilta i mengde eller være illeuktende, det kan tyde på en infeksjon.