Ormekur, valpekontroll, vaksinasjon og ID-merking

Du har kanskje allerede snakket med veterinæren om ormekur mot innvollsorm til tispen og valpene, hvis ikke er det på tide å få råd nå. Det er vanlig å gi valpene ormekur 1-3 ganger før de vaksineres og flytter hjem til sine nye eiere 8 uker gamle. Ved første behandling av valpene er det også vanlig at moren får en ormekur.

Det anbefales at alle valper er ID-merket før de leveres til ny eier. Om du ønsker å registrere kullet i Norsk Kennel Klub er det obligatorisk. Valpene bør ha hatt en helseundersøkelse av veterinær og blitt vaksinert i uken før levering til ny eier.

Valpenes utvikling

De første 2 ukene:
Nyfødte valper er ganske hjelpeløse, de kan hverken se eller høre, og de trenger moren og sine søsken for å holde seg varme. De kan bevege seg så smått ved hjelp av hode, bryst og framben.

2-3 ukers alder:
Nå begynner valpenes sanser å våkne, øynene åpnes, i tillegg til at hørelsen forbedres. Valpene klarer nå å bevege seg litt rundt i nære omgivelser.

3-8 ukers alder:
Denne tiden er begynnelsen av sosialiseringsperioden og denne varer til valpene er 12-16 uker gamle. Valpene blir bedre og bedre til å komme seg rundt og begynner nå å løpe rundt og leke. Leken er viktig for utviklingen av deres sosiale evner. I løpet av sosialiseringsperioden danner valpene seg et bilde av hva som er normalt og hva som er fremmed/unormalt. Dette verdensbildet vil de alltid ha med seg videre i livet. Oppdretteren har derfor et stort ansvar med å påbegynne sosialiseringen mens valpene fortsatt bor sammen med sin mor.

For å bli gode familiehunder skal valpene vennes til voksne og barn (med tilsyn), hjemmets lyder (støvsuger, oppvaskmaskin, hårføner, musikk etc.), forskjellige underlag (gress, fliser, jord, gulv etc.), bilkjøring og eventuelt andre husdyr. Når valpene blir 5 uker kan de begynne å være litt ute, slik at de kan få nye inntrykk. Det er også viktig å venne valpene til andre lyder de kan støte på. Man kan eventuelt bruke en lyd-CD med lyder av fyrverkeri, maskinlarm, bystøy med mer.

Den nye valpeeieren skal bygge videre på oppdretterens sosialiseringsarbeid når de får valpen hjem ved 8 ukers alder.